Illustration med hund der holder fest

Godt nytår til dig og din hund

Hvert år den 31. december byder vi et nyt år velkommen, Det er for de fleste en festdag, men mange kæledyr er slet ikke enige, og som hundeejer ønsker vi naturligvis at vores firbenede venner også kommer godt ind i det nye år. Derfor er der mange gode grunde til at starte nytårsforberedelserne op i god til. Her er nogle gode grunde:

Lydangst bliver værre med tiden – tanken om, at det bliver bedre næste år, holder desværre ikke.

Angst er selvforstærkende – derfor bliver det kun værre med tiden hvis man ikke gør noget!

Angst avler angst

Det startede med at hunden var utryg nytårsaften – og så blev det tordenvejret hunden blev bange for. Derefter den tunge trykkende luft ved tordenvejr, og sidenhen andre høje lyde. Angst for fyrværkeri har en kedelig tendens til at udvikle sig til angst for alle mulige former for lyde,

Desværre hører vi til tesen om, at hvis hunden bare kan se hvad det er, så skal den nok lære, at det ikke er farligt. Vi er dog ret overbeviste om, at hunden ikke kommer til at kunne indse, at det bare er en kineser, der har puttet krudt i et rør med en pind i enden, og at en raket egentligt ikke er noget at være bange for. Selvom vi gerne vil have vores hunde til at forstå hvad vi siger, kommer vi altså ikke til at kunne tale vores hunde til fornuft.

Så derfor – lad nu være med at tage hunden med udenfor til nytår og vær særligt varsom i dagene op til. Hver år er der ulykkelige historier om hunde der bliver bange og derfor stikker af.

Angsten bliver invaliderende

At startede forberedelserne flere måneder inden nytåret går igang, man for mange virker som meget t gøre ud af en enkelt aften, og der er npk også grunden til, at mange hundeejere ikke gør noget ved sagen; Det er jo bare en enkelt aften – Det overlever hunden nok.

Men når hunden flere måneder efter nytårsaften ikke vil ud og gå tur og er utryg i mørket, er det ikke bare længere en enkelt aften; Nu er en enkelt aften blevet til generel angst der er invaliderende for hunden og foresager kronisk stress. Og det er da værd at forebygge, ik?

Hvad er nytårsangst?

Det er forskelligt hvordan hunde reagerer, men når man reagerer negativt på fyrværkeri,

kalder man det nytårsangst. Det kan ses som

 • savlen
 • Vokalisering: Gøen, piben, hylen
 • Ændret kropsholdning
 • Manglende appetit
 • ‘Flugtforsøg’ – hunden gemmer sig
 • Kontaktsøgende
 • Halsen
 • Årvågenhed
 • Kryber sammen
 • Hyperaktivitet
 • Ryster
 • Urinerer/defækerer
 • Opkast
 • Destruktiv adfærd

 

Forberedelser inden nytårsaften

Der er ingen tvivl om, at lydtræning virker! Og når lydtræning bliver kombineret med godbidder, så kan der kun blive en succes. Og hvorfor skal der så godbidder til? Jo, når kroppen bliver stresset, sætter det gang i det sympatiske nervesystem – en ukontrollerbar reaktion, der blandt andet nedsætter hundens spytproduktion. En reaktion de fleste kender, når de f.eks.  bliver helt tørre i munden ved eksamen, og det samme gør sig gældende ved vores hunde. Det smarte er, at man godt kan ‘snyde’ stressreaktionen i positiv retning ved at tilbyde hunden noget lækkert. Et trick der selvfølgelig også kan benyttes nytårsaften. Smart ikke?

Som udgangspunkt har hunden en neutral indstilling til lyde – det er dens erfaring der får den til at reagere på lydene, og der er derfor vigtigt,  at den fra start har en positiv indstilling.

Når man præsenterer hunden for lyde er det derfor vigtigt, at man aldrig får overskredet dens grænse, Sådan i stedet får en negativ indstilling. Giv gerne kosttilskud og feromoner inden du går i gang, da det øger hundens stress tærskel og generelt giver en mere positiv indstilling.

Vi opdeler lyd træning i 2 dele, passiv og aktiv lydtræning.  I den passive lydtræning er hunden ikke selv aktiv i at lave lydende, men det er dig som ejer der præsenterer hunden for forskellige lyde. Fyrværkeri lyde kan eksempelvis findes her. Ved den aktive lydtræning er hunden selv med til at forårsage lyden. Det kan give meget sjovt til hund og ejer, og her gælder alle kneb.

Passiv lydtræning

Lav rolige aktiviteter der involverer mad eller godbidder mens du er på lav volumen afspiller lydene. 3 en helst hver dag, og skru langsomt op for mumien. Være meget opmærksom på din hunds adfærd, så ingen grænser overskrides. Anvend lydsporet med pauser til at skabe et mere realistisk lydbillede for hunden. Undervejs gælder det om at være kreativ. Hunden vender sig hurtigt til at lyden kommer fra et bestemt sted eller på et bestemt tidspunkt i dagen, så derfor skal man prøve at lave så mange forskellige variationer som muligt. Husk dog på, at når du flytter lyden – for eksempel med en højttaler ud på terrassen – så skal man gå forsigtigt til vejs igen. Og husk altid godbidde/lækre tykke ben eller lignende.

Man kan også lave mere klassisk betingnings øvelse. Her går det ud på at få hunden til at forbinde en bestemt lyd med noget positivt; en godbid. Her er det vigtigt igen at man holder sig under hundens grænse. Her kan man eksempelvis starte med at poppe bobler i bobleplast, men den kan laves i mange forskellige variationer: ballon, papirsposer, hundepropper, legetøjspistoler m.m. Husk igen at variere; ude/ inde/ lyst/ mørkt m.m., og allier dig eventuelt med en hjælper der kan lave kontrollerede lyde på afstand.

Aktiv lydtræning

Her er det hunden der skal gøre det meste af arbejdet. Denne form for træning øger ikke kun din hunds tolerance over for liv, men er også gode selvtillids øvelser og aktiverings øvelser. Her skal man igen passe på ikke at overskride hundens grænser, men derudover er der frit spil for fantasien; Vælte dåser, finde godbidder under en bakke med engangskrus, trygge på et gammeldags båthorn. De helt seje kan sprænge balloner uden at blinke.

De andre sanser

Nytårsaften er det ikke kun krudt og kugler. Ud over at huset har været fyldt med nisser og giver lander i over en måned, fyldes det nu også med serpentiner, båthorn og sjove hatte. Der er mærkelige lysglimt uden for vinduerne og måske er alle i huset påvirket af rødvin og champagne. Tænk ind i træningen, at Der er andre elementer end bare lyd. Og når du så rydder op 1. januar så gemmes aftentimer, truthorn og knaldperle til næste års træning. For alt træning skal jo vedligeholdes 😉

Hund der holder en god fest

Få hjælp af kosttilskud

Kosttilskud kommer i mange varianter og med forskelligt indhold af aminosyre, mælkepeptider, vitaminer m.m. Fælles for dem alle er,  at de er lavet for at øge hundens stresstærskel. Kosttilskud virker ikke sløvende med nogle hundeejere får at næsten fornemmelsen, fordi hunden slapper så godt af. Nogle hundeejere bliver derimod fortvivlede over, at have prøvet et produkt og ikke følt at der var effekt. Men vores hunde er ikke ens, så måske din hund har bedre effekt af en anden dosis eller et andet produkt. Vær opmærksom på, at humane produkter kan have ingredienser som tolereres dårligt af vores hunde. Vi kan tilbyde forskellige produkter og varianter, og hjælper gerne med at finde det der er bedst egnet til dig og din hund.

Feromoner i luften

Feromoner kan være svære at forholde sig til, eftersom vi hverken kan se eller dufte dem, men det er faktisk dokumenteret, at de får hunde til slappe mere af. For nogle kan de alene være løsningen, for andre skal de bruges i kombination. Igen er det individuelt og afhænger af DIN hund. De kommer både som diffuser, spray og halsbånd og vi hjælper også gerne her med at finde den løsning der er bedst for dig og din hund.

Du kan læse mere om Adaptil feromoner her

Planlæg selve dagen

Overvej i god tid, hvordan din hunds nytår skal være. Vi syntes som minimum,  at hunden skal have selskab og for nogen, kan løsning være en hundepension, evt. en der ligger langt ude på alndet. Men vær ude i god tid! Har din hund dårlige erfaringer med nytåret, så er det måske en ide at overveje om kosttilskud og feromoner nok, eller om der skal suppleres med receptpligtig medicin. Hvis du allerede har prøvet noget, men ikke syntes der var god effekt, så tag en snak med os om der er andre alternativer. Men gør det inden det bliver for sent!

Det er altid vigtigt for hunden at have et godt sted hvor den kan have helle. Et sted der er dens, hvor den har helle – også for husets børn – og ros den gerne når den bruger det. Et trygt helle er særligt vigtigt for dem, hvis man som hund er lidt presset overalt det her jul og nytår. Der hvor hunden har sit helle bør man overveje om man kan gøre helt fri for jule- og nytårshalløj.

På nytårsaften

 • Det er nu,du skal give den fuld gas med kosttilskud og feromoner.
 • Skal din hund skal have beroligende medicin, så sæt en alarm, så du husker at give den det i tide. Overhold doseringen og notér hvad du har givet og hvornår.
 • Motionér og aktiverer grundigt tidligt på dagen. Giv hunden en god gåtur kombineret med noget hjernearbejde, da det virker stress dæmpende og trætter godt. Boldkast eller en tur på den lokale agilitybane er aktiviteter der hæver stressniveauet så dette skal undgås.
 • De fleste hunde kan holde sig meget længe, men skal din hund ud og besørge så gør det kort og kontrolleret i snor.
 • Maskér for lys og lyde; træk gardiner for og tænd for radio eller tv.
 • Afled hundens opmærksomhed med nemme rolige øvelser den kender godt.
 • Hvis din hund har ro til det, så tilbyd den et lækkert gnaveben eller lign.
 • Hav selv god opførsel; Optræd rolig, afslappet og ubekymret.
 • Giv tryghed uden at ynke. Så fodrer du hundens angst.
 • Vær en god ven – skæld ud er bandlyst!
 • Overvej en thunderwrapIllustration om thundershirt også kaldet half wrap.

Efter nytåret

Faren er ikke helt ovre endnu…. Være opmærksom på, at der stadig er mange der har krudt liggende og som gerne vil have fyret den sidste raket af.

Havde I et godt nytår? Hvis ja, så holdt træningen ved lige, så I kan gentage succesen næste år. Her er dine noter brugbare for, det kan være svært at huske, hvad man egentligt gjorde sidst.

Havde i ikke en god nytårsaften? Hvis ikke, så er det måske nu, du skal tænke over, hvad der skal gøres indtil næste år. Her er dine noter igen brugbare, for de kan være en hjælp til at finde en bedre løsning næste år, og ring gerne til os allerede nu, så det kan blive en del af din hunds journal – en hjælp til os alle til næste år.

Husk, at for meget skræmte hunde kan man sjældent nå at ændrer dens adfærd den sidste måned inden nytår.

Billede med hund der har nytårshat på og teksten: Vi ønsker alle godt nytår

 

Vi fejrer fødselsdag

Vi har haft fødselsdag

Tak er et fattigt ord, når man bliver fejret, som vi blev i lørdags.

 

Vi fejrer fødselsdag

Viborg Dyreklinik åbnede den 18. august 2017 og med den opbakning alle vores klienter har givet os gennem tiden, er vi nu vokset fra 2 til 14 medarbejdere i dag. Vi er glade og taknemmelige for den tillid I viser os, hver gang I kommer ind af vores dør og overlader Jeres dyr i vores hænder. Og vi lover Jer, at vi gør alt for at leve op til den tillid, og I kan stole på, at vi altid gør os umage.

 

Og alt Jeres opbakning fik vi virkelig at føle i lørdags. Solen skinnede gavmildt, og klinikken var fuld af godt humør. Her vrimlede med 2- og 4-benede – og ikke mindst plyssede venner, der fik kærlig behandling af omsorgsklovnen Luni Smil. Forventningsfulde, skønne børn stod klar med alt fra dinosaurer til kaniner.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Længere ned af gangen fik hundene lov til at prøve vores vandløbebånd, WaterWalkeren, som vores veterinærsygeplejerske og hundeterapeut Mette Kvistvist blandt andet bruger til  genoptræning, generel muskelopbygning og vægttab. Du kan læse mere om den her. Også inde ‘bagved’ fik vi fornøjelsen af at vise store og små vores faciliteter, og mange fik en god snak med dyrlæger og veterinærsygeplejersker, som viste rundt på dagen.

      

Ikke mindst var der lidt godt til ganerne. Der var sodavand, slushice og popcorn til dem der ikke var til øl fra Viborg Bryghus, og alle blev budt på en pølse fra Menu‘s delikatesse – og mon ikke der var en hund eller to, der også smagte slagterens frankfurtere.

Som i støtter os, prøve vi også at finde lokale leverandører – derfor er det selvfølgelig også Kelds Udlejning og Viborg Ballon der har leveret det sidste til festen

Vi kan ikke sige andet end tak – og at vi glæder os til mange flere år.

Rikke Fast foran Viborg Dyreklinik

Viborg Dyreklinik har vokseværk

Det er fem år siden, at Viborg Dyreklinik åbnede på Fabrikvej, hvor to medarbejdere undervejs er blevet til 14. De fem år kunne være blevet fejret i spritnye lokaler, men eksplosionen i priser på byggematerialer har fået klinikken til at sætte byggeplanerne på standby.
s Christensen Mark thma@viborgfolkeblad.dk

Rikke Fast foran Viborg Dyreklinik

 

Viborg: For halvandet år siden gik Viborg Dyreklinik fra at have 170 kvadratmeter til at få 490 kvadratmeter til sin rådighed for at få plads til fysioterapi samt en kattevenlig afdeling.

Et stort spring – men måske endda ikke helt stort nok, når det kom til stykket.

De seneste år har nemlig budt på en stor stigning i antallet af (corona)hunde og katte i de danske hjem. Og det mærker man også hos Viborg Dyreklinik, hvor der er kommet flere klienter, som faktisk også kommer lidt oftere end tidligere.

– Folk er blevet bedre til at besøge dyrlægen. Flere bliver vaccineret og får årlige tjek, hvor man ofte finder ud af, at der kan være problemer. Hunden kommer jo ikke og fortæller, at den måske har ondt i tænderne. Vi finder rigtig mange ting ved de her tjek på både hund og kat, fortæller Rikke Fast, indehaver af Viborg Dyreklinik.

Hun er nu på femte år at finde som dyrlæge på Fabrikvej, hvor personalet i 2017 blot var hende selv og en veterinærsygeplejerske, men der nu er fire dyrlæger, tre sygeplejersker, tre elever, en rehabiliteringsterapeut, hundetrænere og én bogholder – altså 14 i alt.

For godt halvandet år siden købte Viborg Dyreklinik en såkaldt “Water Walker” – som var én af grundene til, at klinikken fik brug for mere plads. Foto: Morten Pedersen

 

Rikke Fast ved Viborg Dyrekliniks water walker
Rikke Fast ved Viborg Dyrekliniks water walker

 

Og opgaverne er ligeså blevet mange. Tidligere på dagen har Rikke Fast ordnet negle på en papegøje – mens hun senere har taget scanningsbilleder og taget rygmarvsvæske ud på en hund med sygdomme i nervesystemet, da Viborg Dyreklinik også er en henvisningsklinik.

Det stiller krav til pladsen, og det var da også planen, at Viborg Dyreklinik skulle være på vej ind i nye lokaler. Men de planer er sat i bero på ubestemt tid.

– Vi har tegningerne klar, og den nye grund er på plads. Men da byggeomkostningerne og specielt priserne på byggematerialer er steget markant, har vi valgt at se tiden an, forklarer Rikke Fast.

Derfor har Viborg Dyreklinik stadig til huse på Fabrikvej 16 og ikke i nummer 14, som Rikke Fast ellers havde håbet.

– Men planerne er ikke skrinlagt. I nummer 14 vil vi ligge lige over for Dyrskuepladsen, som har en central placering i Viborg, hvor der er nem adgang, fortæller Rikke Fast og fortsætter:

– Samtidig vil vi gerne arbejde videre på at blive Danmarks ”grønneste” dyreklinik med solceller på taget, energivenlig bygning og bedre mulighed for affaldssortering.

Men indtil videre har Viborg Dyreklinik hjemme på Fabrikvej 16, hvor fem-årsdagen for klinikken markeres på lørdag med en åben reception med forskellige aktiviteter for alle interesserede.

Vi har tegningerne klar og den nye grund er på plads. Men da byggeomkostningerne og specielt priserne på byggematerialer er steget markant, har vi valgt at se tiden an.

RIKKE FAST, INDEHAVER AF VIBORG DYREKLINIK

aktivering hund

Sjove indendørs-aktiviteter med hund

Hvis din hund keder sig er her et par forslag til sjove indendørs aktiviteter som du kan lave med din hund.

Aktiviteterne er både sjove og stimulerende for din hund.

 

 • Leg ‘find godbidderne’. Gem små godbidder over hele din bolig. Snusearbejde er en rigtig god måde at stimulere din hund på og den får lov at bruge en af sine naturlige egenskaber.

 

 • Hvis din hund keder sig kan du sætte DOG TV på fjernsynet. Der findes mange klip på youtube som er lavet specielt til hunde og som de elsker at kigge med på.
 • Giv din hund aktivitetslegetøj med vådfoder. Her skal hunden arbejde for at få vådfodret ud og den de fleste hunden kan bruge op til 30 minutter på opgaven.

 

 • Lad din hund arbejde for sin mad. Du kan f.eks. få din hund til at udføre et trick før den får sin mad.

 

 • Lav en forhindringsbane til din hund. Hvis du har børn kan skumting fra bobles være rigtig gode til at bygge en sjov bane med. Men alt kan bruges, puder, tæpper, kasser o.l.

 

 • Lær din hund et nyt trick. Lær hunden at rydde sit legetøj op, at give pote, at tænde og slukke lyset eller noget helt andet. Det vigtigste er at hunden skal bruge sin hjerne og derved bliver mentalt træt. Et nyt trick kan sjældent læres på en dag og derfor bør du også kun træne 15 minutter hver gang.

 

Så er det bare at komme igang med at underholde din hund.

hvalpekursus

Nytårsforsæt for de firbenede: Midtjyske dyr har tabt sig i januar og februar

Hos Viborg Dyreklinik blev der tilbudt gratis slanke- og vægtkonsultationer i januar og februar. Det har resulteret i flere vægttab hos de midtjyske dyr.

Det valgte Viborg Dyreklinik at sætte fokus på i januar og februar, da man tilbød gratis slanke- og vægtkonsultationer.

– Det er blevet taget rigtig godt imod. Det er jo et prekært emne, så vi var spændte på, hvor mange der ville tage imod tilbuddet, men det har været positivt, siger dyrlæge Rikke Fast.

Rikke Fast skyder på, at der har været et sted mellem 60 og 100 ejere, som har været forbi med deres dyr i perioden, og det har været både kendte og nye kunder.

– Vi synes, det er vigtigt, at folk også lærer, at dyrlægen ikke kun er til for at hjælpe, når sygdommen allerede er der, men at dyrlægen også kan forebygge, siger Rikke Fast.

Rikke Fast slutter med at fortælle, at hun sagtens kan forestille sig at lave tilbuddet igen næste år, men intet er endnu besluttet.

Viborg Dyreklinik slanker

Viborg Dyreklinik slanker Midtjyllands dyr

Er dit kæledyr overvægtig og ønsker du hjælp til en slankekur? Så har vi det perfekte tilbud til dig – Viborg Dyreklinik slanker er et GRATIS tilbud til alle med et overvægtigt kæledyr.

Sådan gør du:

 • Book et gratis vægttjek ring 78 70 18 90 i uge 1, 2 eller 3.
 • Dit dyr bliver vejet + du får udleveret en lille startpakke, som gør det nemmere at komme i gang.
 • Vi tager et før/efter billede af dit dyr

Herefter kan du komme på klinikken gratis 1 x pr. uge for at få kontrolvejet dit dyr hele januar og februar. Vi noterer løbende dyrets vægt. Alle er velkomne til et vægttjek og overvægtige kæledyr tilbydes gratis hjælp og vejledning hos vores søde sygeplejersker. Find dem her

Alle som deltager er med i konkurrencen om GRATIS slankefoder resten af år 2020!!

Vi finder en vinder 28. februar 2020.

Følg med på vores facebook side hele januar og februar måned.

Viborg Dyreklinik gratis vægtkonsultation

julegave hund

Lille julegave-guide til hund og kat

Vi har lavet en lille julegave-guide til kæledyr. Alt hvad du finder her kan købes hos os og vil være på hylderne hele december. Du kan altid kontakte os på klinikken, hvis du har spørgsmål til produkterne. Kig forbi eller ring 78 70 18 90.

Glædelig jul fra Team Viborg Dyreklinik

julegave hundjulegave kat

gratis foto af dig og dit kæledyr

Gratis foto af dig og dit kæledyr hos Viborg Dyreklinik

Vi skyder julen i gang med en rigtig hyggelig lørdag formiddag hos Viborg Dyreklinik.

Du kan få taget et foto af dig og dit kæledyr af en professionel fotograf – helt gratis!! Fotoet kan downloades i høj opløsning efterfølgende, så kan du selv printe, bruge det som julegave eller julekort.

Det hele foregår lørdag d. 30. november fra kl 9 – 12.

Vi skruer helt op for julehyggen og byder på lidt godt til ganen og vi har kaffe på kanden.

Ta’ hele familien med til en hyggelig dag hos Viborg Dyreklinik. Vel mødt på Fabrikvej 16.

Se mere på facebook: https://www.facebook.com/events/440768199773658/

hvalpetræning viborg

HVALPEKURSUS – NYT HOLD

NYT hold starter d. 6 november kl. 17.30

Kom til et spændende og lærerigt hvalpekursus hos Viborg Dyreklinik, hvor du blandt andet kan lære om:

• Indlæringsmetoder og den basale træning (sit, dæk, mm.)
• Førstehjælp
• Soignering – pelspleje og negleklip
• Socialisering og miljøtræning
• Tips til sjove lege med hund
• Sundhed og sygdomme
• Adfærd og opdragelse
• Og meget mere!

Vi mødes 6 onsdage i træk

 

Praktiske informationer

Det foregår på Fabrikvej 16, 8800 Viborg.

Mødetid: 17:30-18:45.

Pris: 600,-

Maks. 2 personer pr. hund. Børn er selvfølgelig velkommen, også som den primære træner.

Tilmeldingen kan foregå i klinikken, på mail Info@viborgdyreklinik.dk eller tlf. 78 70 18 90.

 

Du kan læse mere og se flere billeder her