Rikkes speciale i hjerner tiltrækker kæledyr fra hele landet

Kilde: Viborg Folkeblad d. 17/2-2018 – Stine Elkær

Viborg Dyreklinik åbnede for et halvt år siden, men allerede nu har den specialiserede dyrlæge Rikke Fast haft besøg af dyr fra hele Jylland og fra Fyn.

Viborg: Den sorte labrador Dina kigger op på dyrlæge Rikke Fast. Hunden er udmærket klar over, at der skal til at ske noget. Den virker rolig og har ikke sagt en lyd, siden den kom ind i klinikken. Stille og roligt barberer dyrlægen en lille firkant af pelsen på benet, som bliver helt hvid.

Det er efterhånden et halvt år siden, Viborg Dyreklinik åbnede på Fabrikvej. Men klinikken har allerede haft patienter fra hele Jylland og Fyn, fordi klinikken er specialiseret i neurologiske sygdomme.

– Der kommer både hunde og katte med sygdomme i nervesystemet. Det kan være hjerneblødninger, blodpropper, meningitis eller epilepsi. Så laver vi neurologiske undersøgelser, tager blodprøver og kan stå for medicinske behandlinger, fortæller dyrlæge Rikke Fast, der har en ph.D i neurologi.

Nålen gøres klar og stille og roligt fører Rikke Fast den ind i benet på Dina. Hunden siger ikke et ord, men kigger væk fra nålen. Blodet flyder ned i det lille glas, og da to glas er fyldt, forlader nålen forbenet.

– Hov, der var noget, jeg havde lovet dig, siger Rikke Fast, graver i lommen og finder en håndfuld små hundekiks frem. Hunden åbner gabet op og smasker efterfølgende veltilpas.

Savnede nærkontakt

Rikke Fast har arbejdet som dyrlæge i 14 år. Hun har arbejdet på det, der tidligere hed Veterinær- og Landbohøjskolen i København, på Aarhus Dyrehospital, på et universitet i USA, og i 2017 valgte hun altså at starte sin egen praksis under navnet Viborg Dyreklinik.

– Jeg har savnet at have en nærkontakt til mine egne klienter. Jeg har allerede fået det nære forhold, som jeg har ønsket, hvor man kan følge dyr og ejer over en længere periode. Og så kunne jeg kombinere det med mit speciale og dyrke det hele her i Viborg, siger Rikke Fast, der oprindeligt kommer fra Randers-egnen, men nu bor i Viborg med sin familie.

Hunden Dina er blevet henvist fra sin egen dyrlæge til Rikke Fast, fordi den til tider savler og får små tics. Det kan tyde på, at Dina lider af epilepsi. Hvis det er tilfældet, skal hun i medicinsk behandling. Blodprøverne bliver nu nøje tjekket igennem, så Dina og dens ejer kan få svar.

Klinikken får besøg af patienter fra hele landet, der har hørt om Rikke Fasts ekspertise inden for neurologien.

– Mange dyrlæger kender mig i forvejen, og da der ikke er så mange specialiserede dyrlæger inden for området, så sender de dem videre til mig. Folk i dag vil gøre mere og køre længere med deres kæledyr, end førhen. Og så er mange dyr i dag forsikret, så det også bliver noget lettere økonomisk, fortæller hun.
Udvidelse i tankerne

Klinikken i Viborg har mulighed for at behandle alle akutte henvendelser til hunde og katte, der er mulighed for overnattende patienter, og klinikken tilbyder også førstehjælpskurser og hvalpemøder for kunderne. Ud over Rikke Fast er der indtil videre en veterinærsygeplejerske og en medhjælper i klinikken, og snart kommer der også en veterinærsygeplejerskeelev.

Men Rikke Fast har større drømme for klinikken på Fabrikvej.

– Vi håber, vi i fremtiden kan blive Viborg Dyrehospital og neurocenter med en dyrlæge mere og med mulighed for at bruge en MR-scanneren i området. Her er masser af plads, og jeg håber, det engang vil blive udnyttet, siger hun.

Flere andre steder i landet bruger dyreklinikker hospitalernes MR-scannere, når hospitalerne ikke selv bruger de dyre maskiner. Rikke Fast arbejder i øjeblikket på at få en aftale i hus med Regionshospitalet i Viborg.

Dina har siden, den fik taget blodprøver, haft flere anfald og er derfor blevet scannet i en MR-scanner. Næste skridt for den store labrador er at få udtaget rygmarvsvæske, så den igen kan løbe frit omkring.